![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
Blocurile componente
3.1. Telecomanda
3.3. Convertorul numeric analogic
3.4. Motorul de curent continuu
Sistemul folosit pentru realizarea acestui proiect este constituit dintr-un sistem deschis, datorita faptului ca se urmareste doar modificarea turatiei unui motor de curent continuu, fara reglarea acesteia.
Sistemul folosit contine urmatoarele blocuri componente: telecomanda (T), numarator asincron reversibil (NR), convertor numeric analogic (CNA) si motorul de curent continuu (M):
Fig.8. Schema bloc a sistemului de variatie a turatiei unui motor
iar imp1 si imp2 reprezinta canalele de transmisie a impulsurilor de la emitator (inclus în telecomanda) la receptor.
Telecomanda include sursa de informatie (la noi constituita dintr-o sursa de tensiune continua de 9 V) si emitatorul. Ea asigura transmiterea de la distanta a comenzilor pentru variatia turatiei motorului de curent continuu. Transmisia mesajului se face pe doua canale ( imp1 si imp2 ).
Emitatorul preia tensiunea de la sursa de tensiune continua, o transforma în impulsuri de tensiune si acestea sunt prelucrate prin modulatia frecventei (a perioadei). Impulsurile de tensiune sunt aplicate LED-lui la anod, acesta emitând radiatie infrarosie cu frecventa impulsurilor aplicate. În functie cresterea sau scaderea frecventei se transmite semnalul pe canalul imp1 (care incrementeaza numaratorul), respectiv imp2 (care decrementeaza numaratorul).
Aparatele numerice cu care se masoara marimi ca frecventa, perioada, intervalul de timp etc., sunt numaratoarele de impulsuri, completate cu anumite elemente conexe în functie de marimea de masurat.
Aici numaratorul este asincron reversibil, deoarece impulsurile nu sunt periodice si vin pe doua canale diferite, pe un canal numaratorul incrementându-se si pe celalalt decrementându-se.
În acest proiect numaratorul este constituit din adaptorul optic, preluând impulsurile prin intermediul fotodiodei. Când aceasta este iluminata intra în conductie si trimite impulsurile catre convertorul numeric analogic.
3.3. Convertorul numeric analogic
Convertorul numeric analogic transforma o marime de natura numerica într-o marime de iesire cu variatie analogica. Se asociaza fiecarei cifre binare o valoare fixa a unei marimi electrice (tensiune sau curent), valori care apoi se însumeaza ponderat în functie de structura numarului.
Sintetic un convertor numeric analogic realizeaza operatii de tipul A=R·N , unde A este marimea analogica de iesire, N reprezinta marimea numerica de intrare, iar R valoarea de referinta.
Convertorul numeric analogic este constituit aici dintr-un demodulator, care preia impulsurile de la adaptorul optic (numaratorul nostru) si le transforma într-o variatie de tensiune continua ce reprezinta comanda pentru motorul de curent continuu.
3.4. Motorul de curent continuu
Utilizatorul semnalului de comanda este constituit de motorul de curent continuu. Informatia provenita de la telecomanda este prelucrata de numaratorul asincron reversibil si de convertorul numeric analogic astfel încât turatia motorului sa varieze în functie de comanda data.
1) Curs „Sisteme cu microprocesoare”, prof. dr. ing. Nicolae Paraschiv, U.P.G. Ploiesti
2) Curs „Analiza si sinteza circuitelor numerice”, prof. ing. Bogdan Mirododescu, U.P.G. Ploiesti
3) Curs „Sisteme de conducere a robotilor”, prof. dr. ing. Adrian Moise